Létesítmény gazdálkodás | ÖKO DIREKT Kft.


   A Létesítménygazdálkodás az egyes épületek, létesítmények adminisztrációját valósítja meg.
Főmodulok, működési területek:
 • területgazdálkodás
 • helyiséggazdálkodás
 • eszközgazdálkodás
 • karbantartás
 • munkalapozó rendszer
 • bérlés-szerződés adminisztráció
 • Az elmúlt tíz-egynéhány évben a számítástechnika óriási fejlődésen ment keresztül. Kialakultak azok felhasználóbarát rendszerek, melyek lehetővé tették a számítógépek használatát a széles rétegek számára. A számítógépek az élet minden területén hasznos segítőtársnak bizonyultak, olyannyira, hogy ma már elképzelhetetlen akár egy iroda is számítástechnikai apparátus nélkül. A kisebb és nagyobb cégek működésében is nagy változást hozott a számítógép elterjedése, hiszen az adatok digitalizálása megnyitotta az utat a cégadminisztrációs tevékenységek automatizálása felé. Az utóbbi években került előtérbe a számítógépes létesítménygazdálkodás (CAFM - Computer Aided Facility Management), ami az adminisztrációs, üzemeltetési és döntéselőkészítési feladatok és folyamatok számítógépes segítséggel történő gyors és hatékony támogatását-megvalósítását jelenti.
  A létesítménygazdálkodás alapja az intelligens adattárolás. Erre az alapra épülnek a rendszer nyilvántartási, adatelérési, adatmanipulációs, tervezési, adminisztrációs és prezentációs szolgáltatásai.
  Egy CAFM rendszer lehet egészen kicsi, egy számítógépes rendszer, lehet országos méretű internetes rendszer is; de általában belső hálózaton használják, központi adatbázissal, különböző felhasználói felületeken. Az FM rendszerek önállóan is megállják helyüket, de a vállalatirányítás sok olyan elemet tartalmaz, melynek számítógépes támogatása nem az FM rendszerek feladata. Más programcsomagoknak a CAFM rendszer adatokat szolgáltat, és adatokat is fogad más rendszerektől. Így megvalósul egy laza integráció, többnyire adatbázis szinten. Ugyanakkor a CAFM rendszer adatainak nagy része helyhez kötött, így ajánlatos, hogy szoros kapcsolatban legyen legalább egy CAD rendszerrel, de méginkább egy térinformatikai rendszerrel.   

  Létesítmény gazdálkodás